2PeopleCycling

Kjölur bedwongen

06-08-2013

De Kjölur (ook wel Kjalvegur genoemd) is een van de 3 noord-zuidroutes (165 km) door het binnenland van IJsland en ook de oudste. De ongeasfalteerde weg van puin, gruis en gravel voert tussen de Langjökull en Hofsjökull gletsjers door. Voeg hier windkracht 7 en 5 graden Celsius aan toe en dan maak je IJsland mee in haar puurste vorm. Met de auto doe je er 5 uur over, met de fiets 4 dagen. En dan hadden wij de wind in de rug!

Het weer is geen dag hetzelfde

De eerste dag fietsten we nog in t-shirt en fietsbroek (heerlijk zonnig weer), de dagen daarna dik ingepakt met extra t-shirt, handschoenen, muts en regenbroek (en dan niet omdat het regende!). Gelukkig de derde dag ook weer wat zon, zodat het in de middag weer een stuk aangenamer werd. ’s Nachts (met temperaturen rond het vriespunt) sliepen we in t-shirt, lange onderbroek, sokken en muts. Tja, je moet er wat voor over hebben om door dit prachtige landschap te fietsen.

Het begin van de Kjölur Het begin van de Kjölur

Thumbs up

En ja, we hebben wat lopen mopperen op de wasbordwegen en wegschietende keien. Maar we kregen ook regelmatig duimpjes omhoog of bemoedigende woorden van autorijders. En dan waren er ook nog die andere fietsers die we tegen kwamen. Er fietsten twee Oostenrijkse heren ongeveer gelijk met ons op, maar we passeerden ook met enige regelmaat fietsers. Met hen hadden we veel medelijden, want zij fietsten deze route van zuid naar noord. Windkracht 7 à 8 tegen!

Afdaling

Dan denk je dat je er bijna bent; nog 30 km over de gravelwegen, wind in de rug en afdalen. Dan blijkt het een enorme steile afdaling en die wind in de rug werd soms ook zijwind. Een paar griezelige momenten. Toen eenmaal de weg overging in asfalt waren we weer zo bij de waterval van Gullfoss en de geisers van Geysir (met JW’s oog) waar we zo’n 2 weken geleden ook waren.

Er is geen weg meer terug... Er is geen weg meer terug...
Even een klein stukje wind tegen. Oef! Even een klein stukje wind tegen. Oef!

Ondanks de ontberingen is de Kjölur zeker de moeite waard geweest. We hadden dit niet willen missen!

Bijna weer bij het startpunt

Nu zitten we weer in het zuiden van IJsland, in Hveragerdi. De aankomende dagen doen we het rustig aan en fietsen we op ons gemakje via de Blue Lagoon naar Keflavik. Want badderen kunnen die IJslanders wel :-)

© 2012-2023 | 2PeopleCycling by Jan-Willem en Saskia | Sponsors: Inhoud Telt & Vendicum