2PeopleCycling

Olavspad Noorwegen

Na 2 coronajaren konden we in 2022 eindelijk weer als 'vanouds' erop uit trekken met de fiets. Het werd het St. Olavspad: een route langs het pelgrimspad van Oslo naar Trondheim.

Highlights

  • 12 tot en met 24 juni 2022
  • Noorwegen
  • 13 fietsdagen
  • 646 km
  • hoogtemeters: 7.445
Jan-Willem in Noorwegen

De gereden route

Het Olavspad, ook wel St. Olavsleden genoemd, is de noordelijkste pelgrimsroute van de wereld: van Zweden naar Noorwegen. De route kent 6 varianten waaronder de start vanaf Oslo. Allemaal komen ze uit bij de Nidarosdomen-kathedraal in Trondheim. Het traject Oslo - Trondheim wordt ook het Gudbrandsdalen-pad genoemd.

Gea van Veen heeft van de wandelroute een fietsvariant gemaakt en in 2021 verscheen haar routeboekje. Op de website van Europafietsers wordt dit over de zwaarte vermeld:

"Het Olavspad is een pittige en uitdagende route. Reken er op dat de dagafstanden waarschijnlijk korter zijn dan je gewend bent. Een goede basisconditie is een must. Regelmatig klim je uit het dal naar boven en vanwege de wisselende wegkwaliteit zal je lang niet altijd zorgeloos naar beneden kunnen afdalen. Hoewel de heuvels en bergen niet hoog zijn, zijn het er wel veel en soms ook steil. Er zal er dus ook regelmatig een beroep op je uithoudingsvermogen worden gedaan."

En daarmee is niets teveel gezegd. Het was inderdaad een pittige tocht. Onze dagafstanden kwamen niet boven de 65 kilometer uit en het aantal hoogtemeters waren fors. Ook de stijgingspercentages konden er wat van. In het routeboekje werden meerdere keren alternatieve routes aangegeven en die hebben we ook veel gevolgd. Ook hebben we zelf een aantal keren de route iets aangepast omdat een paar 100 meter klimmen en dan weer dezelfde hoeveelheid hoogtemeters te dalen om vervolgens na 10 kilometer weer op de zelfde weg uit te komen ons niet heel erg kon motiveren. Onze apps, Pocket Earth en MapOut hielpen ons erg bij het maken van deze extra alternatieve routes.

Met ons pelgrimspaspoort op zak ervaarden we een extra dimensie aan deze tocht. We zijn op zich niet heel erg van het pelgrimeren, maar het was erg leuk om in pelgrimshutten te overnachten (voorkeur was wel de tent bij de hut te zetten) en om echte pelgrimmers te ontmoeten. Ook het halen van de stempels bij kerkjes bijvoorbeeld werd bijna een sport!

En waar het bijzonder mee getroffen hadden was het weer: zonnig en fris. Daar doen het voor!

De route die we hebben gereden, ziet er als volgt uit:

Datum Naar Aantal km's Route
12-06 Ă…ros 25 Bekijk de route
13-06 Risebru 51 Bekijk de route
14-06 Tangen 56 Bekijk de route
15-06 Byflaten 52 Bekijk de route
16-06 Lillehammer 44 Bekijk de route
17-06 Ringebu 61 Bekijk de route
18-06 Sjoa 51 Bekijk de route
19-06 Vollheim 38 Bekijk de route
20-06 Furuhaugli 42 Bekijk de route
21-06 Driva 58 Bekijk de route
22-06 Voll 45 Bekijk de route
23-06 Orkanger 64 Bekijk de route
24-06 Trondheim 50 Bekijk de route

© 2012-2021 | 2PeopleCycling by Jan-Willem en Saskia | Sponsors: Inhoud Telt & Vendicum